Lugn och självkänsla för högkänsliga barn

 
 
 
Särskilt känsliga barn
 
 

Högkänslig och dålig självkänsla?

Psykologen Elaine Aron säger: Ett högkänsligt barn känner mer än andra barn. "När ett barn blir överstimulerat och reagerar med att tex bli uppjagat, så kan det snabbt leda till konflikter mellan barnet och dess vänner, med lärare och med barnets föräldrar. Beteendet hos barnet kan misstolkas i en negativ riktning, vilket leder till tjat och många tillsägelser".

Hun säger också: “Högkänsliga barn är samvetsgranna och ofta plikttrogna. De sover väldigt oroligt och tycker inte om plötsliga förändringar, för mycket stimulans och emotionell stress”.

Den onda cirkeln


Ett högkänsligt barn känner mer än andra barn. Därför blir ett känsligare barn mer upprört eller reagerar lättare eller på ett olämpligt sätt när de blir överstimulerade. Det är lätt att bli överstimulerad i en stressad vardag med förskola/skola, fritidsintressen, lekträffar osv

När ett barn blir överstimulerat och reagerar med att tex bli stökigt, kan det snabbt uppstå konflikter mellan barnet och kompisarna, lärarna, förskolepersonalen eller föräldrarna. Ditt barns uppförande kan missförstås på negativt sätt. Det kan resultera i många tillsägelser och utskällningar och som i hög grad påverkar ditt barns självkänsla.
 
 
Ditt barns uppförande kan missförstås på negativt sätt
 

Omgivningen reagerar ofta negativt

När vuxna (föräldrar, förskolelärare och lärare) skäller på ett barn så säger de indirekt:

 • "Du har fel"
 • "Du duger inte"
 • "Du är inte tillräckligt bra" ...
Barn kan tåla mycket! Men om summan av tillrättavisningar, utskällningar och andra missnöjesyttringar blir för stor, så går det ut över självkänslan. Ett barn som mer eller mindre är högkänsligt får ofta en sämre självkänsla.

Låg självkänsla kan leda till nervositet, aggressivitet, bristande koncentration, mobbning, sämre prestationer i skolan och mycket, mycket annat.
 

Ge ditt barn en paus med lugn och ro.

Bräck den onda cirkeln

Om du håller med om att det är en bra idé att ge ditt barn en paus med lugn och ro för att stänga ute den överstimulerande världen för en stund, så kan mental träning vara en väldigt bra lösning.

Mental träning är ytterst lämplig för avslappning. När mental träning även stärker självkänslan, har du redan hjälpt ditt barn en bra bit på vägen i riktningen mot en bra barndom.

Förslag: Låt ditt barn slappna av på eftermiddagen, och låt de goda "berättelserna" fylla ditt barn med självkänsla och självförtroende. Använd berättelserna både på dagen och som godnattsagor.

När barn använder mental träning som godnattsagor, kommer avslappningen att sträcka sig över hela dygnet och efterhand få en mer permanent effekt.
Se produkterna längre ner på sidan
 
 

Så används "berättelser som fungerar"

Särskilt känsliga barn kommer ofta trötta hem från förskolan eller skolan. Låt ditt barn ladda batterierna med hjälp av de "berättelser" som används under dagen.

Vid läggdags används "godnattsagorna" och du kommer att upptäcka att ditt barn sover djupare och vaknar gladare och mer utvilad nästa morgon. Självkänslan stärks under natten även om ditt barn somnar innan den mentala träningssagan slutar.
 
Carsten Sommerskov
 

35-års erfarenhet, det fungerar

Alla berättelser har svenskt tal, men Carsten Sommerskov som står bakom dessa CD-skivor/nedladdningsfiler/böcker är dansk. Han har många års erfarenhet av att styrka barns självkänsla. Han är utbildad sjuksköterska, har vidareutbildat sig i pedakogik vid Århus Universitet. För 40 år sedan blev han ensamstående förälder till sin då 5-åriga son. Hans son behövde stärka sitt självförtroende efter föräldrarnas skilsmässa.
 
Carsten Sommerskov, som då var sjuksköterska inom psykiatrin, studerade därför vad som behövdes för att öka barns självkänsla. Han utvecklade nya metoder till hjälp för barn och kombinerade dem med sovhjälp. Han blev grundaren av mentala träningshistorier, som stärker barns självkänsla och självförtroende. Carsten Sommerskovs tekniker är nu spridda över hela världen.

P.S. Carsten Sommerskov är expert på att stärka självkänslan. Han är inte expert i särskild känslighet, men han har under de senaste 15 åren varit gift med Anne Sommerskov som är högkänslig. Under dessa år har han haft goda möjligheter att studera vilka konsekvenser det har.
Läs mer om Carsten Sommerskov
 

Därför fungerar det

"10, 20, 30, 40, 50" Du kan själv fortsätta. Varför kan du det? För att du har upprepat det om och om igen när du gick i skolan. Dessa "berättelser som fungerar" ska användas om och om igen, men här är innehållet bara: "Du har helt rätt", "Du är helt okej som du är" osv

Det stärker både självkänslan och självförtroendet. "Berättelsen" börjar med en kort avslappning och sedan bär det av till drömmarnas land. En fantasiresa som får ditt barn att sova tryggt och gott hela natten.
Så fungerar det

24 artiklar

 1. Tonåring styrka

  Powerteen är en ny serie med mental träning för tonåringar som stärker dem och gör dem mer motståndskraftiga. Hjälp mot prestationsångest, acceptans av sitt eget utseende, mindre fokus på fel hos sig själv och andra, självförtroende och självkänsla. Glädje-Självkänsla-Energi ger insikter och enkla metoder som till exempel hjälper att använda tonåringarnas favoritverktyg (telefonen) för att mentalt träna tron på sig själv. Vi har också helt gratis inkluderat Prov utan ångest.

  INTRODUKTIONSRABATT 30%

  Finns som e-bok (pdf) och ljudbok (mp3)

  Läs Mer
  Från
  646,80SEK. Ordinarie pris 924,00SEK.
 2. Provet uden ångest

  Provet utan ångest är mental träning som kan användas för att minimera nervositet och därigenom hjälpa till att minska ångest. Samtidigt kan den vara till hjälp för att uppnå ännu bättre resultat. Den är främst avsedd för muntliga provar ...

  Finns som ljudbok (mp3)

  Ljudboken kan både laddas ner och spelas direkt i din profil.

  Läs Mer
  Från
  128,00SEK.
 3. Powerteen

  Powerteen är fyra berättelser som fokuserar på att ge tonåringar insikter och verktyg för att övervinna många av de problem som tonåringar upplever.


  Problemen varierar mycket:
  Några är trötta på skolan.
  Några blir påstridiga.
  Några blir introverta.
  Några har konflikter med sina föräldrar.
  Överdriven självkritik angående sitt utseende och beteende.
  Stress relaterad till skolan och fritidslivet ... och mycket, mycket mer.

  Som ljudbok är Powerteen försedd med bakgrundsmusik, och läsaren uppmanas lyssna med slutna ögon för att göra den mer levande. Som ljudbok finns berättelserna både i en dagsversion och en kvällsversion där lyssnaren till sist talas till sömns av den mjuka rösten och den lugna bakgrundsmusiken.

  Finns som e-bok (pdf) och ljudbok (mp3)

  Läs Mer
  Från
  398,00SEK.
 4. Du är älskad (3 - 7 år)

  Självkänsla, självförtroende och/eller sömnhjälp. I nusslingträdet är ditt barn huvudpersonen i dessa helt nya underbara berättelser...
   
  Extra effekter: Motverkar envishet och negativitet. Lär ditt barn att hantera ilska, lyssna och få ditt barn att acceptera andras och egna misstag.

  Finns som ljudbok (mp3) och e-bok (pdf)

  Ljudböcker och e-böcker kan både laddas ner och spelas direkt i din profil.

  Läs Mer
  Från
  398,00SEK.
 5. Du är makalös (3 - 7 år)

  Stärk självkänsla och självförtroende. Njut av att se ditt barn somnar glatt i tid och sover djupt och tryggt hela natten.
   
  Extra effekter: Hjälper ditt barn att känna sig tryggt under åskväder och hantera alla former av ångest. Lär ditt barn att städa upp och motverkar kräsenhet.

  Finns som ljudbok (mp3) och e-bok (pdf)

  Ljudböcker och e-böcker kan både laddas ner och spelas direkt i din profil.

  Läs Mer
  Från
  398,00SEK.
 6. Du är fin (3 - 7 år)

  Självkänsla, självförtroende og sovhjälp till ditt barn. I nusslingträdet är ditt barn huvudpersonen i dessa nya historier.

  Extra Effekter: Mottvärkar jag-centrering, Mottvärkar ångest vid läggdags, Accept av egna och andras fel.

  Finns som ljudbok (mp3) och e-bok (pdf)

  Ljudböcker och e-böcker kan både laddas ner och spelas direkt i din profil.

  Läs Mer
  Från
  398,00SEK.
 7. Du är fantastisk (8 - 12 år)

  Stärk självkänslan, självförtroendet och modet. I ett Harry Potter-liknande trolldomsuniversum på planeten Saturnus är ditt barn huvudpersonen i dessa nya historier.

  Självkänsla, självförtroende og sovhjälp till ditt barn.

  Extra Effekter: Förebygg mobbning, stoppa avundsjuka, skapa glädje och trivsel. 

  Finns som ljudbok (mp3) och e-bok (pdf)

  Ljudböcker och e-böcker kan både laddas ner och spelas direkt i din profil.

  Läs Mer
  Från
  398,00SEK.
 8. Du är hjälten (8 - 12 år)

  Ett självvärde av stål, fokus i topp. Känslan av att vara stark och cool. En robusthet som fungerar. Fantastiska nyheter för alla mellan 8-12 år. Mental styrka för alla barn. Mental styrka +++
   
  Carsten Sommerskov: Detta är det bästa jag någonsin har gjort för denna åldersgrupp.
   

  Finns som ljudbok (mp3) och e-bok (pdf)

  Ljudböcker och e-böcker kan både laddas ner och spelas direkt i din profil.

  Läs Mer
  Från
  398,00SEK.
 9. Du är smart (8 - 12 år)

  Stärk självkänsla och självförtroende. Njut av att se ditt barn somna glad i tid och sova djupt och tryggt hela natten.
   
  Extra fördelar: Barnet lär sig hantera ångest, att acceptera sig själv och andra samt vikten av att följa regler.
   

  Finns som ljudbok (mp3) och e-bok (pdf)


  Ljudböcker och e-böcker kan både laddas ner och spelas direkt i din profil.

   

  Läs Mer
  Från
  398,00SEK.
 10. Du är cool (8 - 12 år)

  Stärk självkänsla och självförtroende. Njut av att se ditt barn somna glatt i tid och sova djupt och tryggt hela natten.
   
  Extra fördelar: Öka koncentrationen. Lär dig hantera orättvisor och ilska. Säg farväl till rädslan för förlust och lär dig att uppskatta andra.
   

  Finns som ljudbok (mp3) och e-bok (pdf)

  Ljudböcker och e-böcker kan både laddas ner och spelas direkt i din profil.

  Läs Mer
  Från
  398,00SEK.
 11. Du kan och du vågar (8 - 12 år)

  Stärk självkänslan, självförtroendet och modet. Skapa glädje och trivsel. Förebygg ångest. Ditt barn är huvudpersonen i dessa nya spännande historier.

  Självkänsla, självförtroende og sovhjälp till ditt barn.

  Extra Effekter: Att inte ge upp, att acceptera egna och andras fel, att stärka sitt mod och att stå emot ångest.

  Finns som ljudbok (mp3) och e-bok (pdf)


  Ljudböcker och e-böcker kan både laddas ner och spelas direkt i din profil.

  Läs Mer
  Från
  398,00SEK.
 12. Du är värdefull (8 - 12 år)

  Det bästa du kan göra för ditt barn: Skapa extra självförtroende, självkänsla och glädje. Ge ditt barn en ovärdelig gåva för livet. Extra fördelar: Slut på problem vid läggdags, ökad koncentration och ett strålande humör.

  Finns som ljudbok (mp3) och e-bok (pdf)

  Ljudböcker och e-böcker kan både laddas ner och spelas direkt i din profil.

  Läs Mer
  Från
  228,00SEK.
 13. Glädje och trivsel i skolan

  Extra självkänsla. Stärk självkänslan, trivseln i timmarna, med vännerna. Stärker även den akademiska nivån. Ditt barn uppfattar det som spännande berättelser, men det är mental träning - som fungerar.

  Finns endast som ljudbok och e-bok (mp3) och (pdf)

  Ljudböcker och e-böcker kan både laddas ner och spelas direkt i din profil.

   

  Läs Mer
  Från
  298,00SEK.
 14. Du är något särskilt (8-12 år)

  ”Du är något särskilt” är för barn från ca. 8 till 12 år. För ditt barn är det två bra och intressanta berättelser där barnet själv är huvudperson. Men egentligen är det mental träning. Som en viktig del av berättelserna får ditt barn beröm om och om igen av andra personer i berättelserna.

  Finns som ljudbok (mp3) och e-bok (pdf)

  Ljudböcker och e-böcker kan både laddas ner och spelas direkt i din profil.

   

  Läs Mer
  Från
  228,00SEK.
 15. Bäst på planen

  Stärk självkänslan och självförtroendet både på och utanför planen. De bästa fotbollsspelarna har högt självförtroende och en stark tro på sina egna färdigheter. Med en stabil självkänsla kan du ta kontroll över spelet och prestera på din bästa nivå, oavsett vad som händer på planen. Arbeta med att bygga upp ditt självförtroende genom träning, mental förberedelse och positivt tänkande. När du tror på dig själv kan du uppnå stora saker och nå dina mål, både på och utanför fotbollsplanen.

  Ljudböcker och e-böcker kan både laddas ner och spelas direkt i din profil.

  Finns som ljudbok (mp3) och e-bok (pdf)

  Läs Mer
  Från
  348,00SEK.
 16. Du kan (8-12 år)

  Stärk ditt barns utveckling. "Du kan" är för barn från ca. 8 till ca. 12 år. Historier som skapar självförtroende hos ditt barn. Barnens självkänsla växer och ditt barn trivs ännu bättre. Barnet upplever det som bra historier, men det är .....

  Finns som ljudbok (mp3) och e-bok (pdf)

  Ljudböcker och e-böcker kan både laddas ner och spelas direkt i din profil.

  Läs Mer
  Från
  228,00SEK.
 17. Du är tillräcklig (3-7 år)

  Låt ditt barn gå och lägga sig i lugn och ro medan de positiva budskapen arbetar vidare i drömmarna. Självkänsla och självförtroende till ditt barn. Barnet upplever det som bra historier men det är mental träning ...

  Finns som ljudbok (mp3) och e-bok (pdf)

  Ljudböcker och e-böcker kan både laddas ner och spelas direkt i din profil.

  Läs Mer
  Från
  228,00SEK.

24 artiklar